Sa planina sa ljubavlju!

Predstavljamo vam paletu proizvoda koji se tradicionalno proizvode na crnogorskim planinama! Tipični planinski proizvodi su posebni iz nekoliko razloga. Najprije zato što je sama priroda i biodiverzitet ovih prostora definisao ovu paletu – beremo, uzgajamo i prerađujemo ono što možemo na velikim nadmorskim visinama. A naši stari su generacijama unazad utvrdili način prerade ovih proizvoda, koji se sa koljena na koljeno prenosio do današnjih dana, i očuvao se kod naših ruralnih porodica. Tako ćete u našoj paleti pronaći spoj prirodne i kulturne baštine crnogorskih planina, a proizvodi koje vam predstavljamo su nastali na malim, porodičnim gazdinstvima, na tradicionalan način, onako kako su oduvjek i pripremani.

Stoga se nemojte iznenaditi ako vam recimo džem od šljiva od jednog do drugog proizvođača bude različit. Jer različite su i šljive koje su rasle na Moračkim planinama, ili ispod Komova. A možda su i ruke koje su taj džem pripremale dodale i neki poseban sastojak sa namjerom da baš taj džem bude drugačiji i poseban, i taj je sastojak neko od njihovih predaka odredio i isprobao. Te razlike su pravo malo bogatstvo naših planiniskih krajeva i naših vrijednih ljudi, pa nemojte naše proizvode upoređivati sa industrijskim, koji su uvjek isti i uniformni. Naša je prednost upravo ova različitost i na nju smo ponosni.

Do sada ste ove proizvode mogli probati samo ako dođete kod nekog od proizvođača kući, jer ih nije bilo na domaćem tržištu. To je zato što su količine naših proizvoda male, ali i zato što su i naša poljoprivredna gazdinstva mala, i do sada nisu bila adekvatno registrovana, a kako proizvodi nisu bili namijenjeni tržištu, nisu bile sprovedene sve procedure propisane zakonom o bezbjednosti hrane. Sada jesu, i 75 proizvoda tipičnih za naše planine sada imaju kompletnu dokumentaciju propisanu zakonom. Nadamo se da će naša mreža nastaviti da raste, i da će nam se priključivati i druga porodična gazdinstva, a u međuvremenu ćemo, sa količinama koje imamo na raspolaganju, najprije svoje proizvode ponuditi hotelskoj industriji. Tako smo odlučili jer želimo da naši proizvodi budu dostupni našim gostima sa strane, koji možda neće stići da upoznaju cijelu Crnu Goru, pa će barem kroz naše proizvodi moći da upoznaju naše planine. A time ćemo i mi dati svoj doprinos kvalitetnijem i raznovrsnijem turizmu naše zemlje.

Zahvaljujemo se vama na kupovini, i partnerima koji su ovu našu aktivnost stručno i finansijski podržali i omogućili, a ko je sve učestvovao ćete vidjeti na kraju strane.

Uživajte u našim proizvodima, koje smo sa ljubavlju i pažnjom pripremali, da budu dio naše Gorske trpeze. I budite uvjereni da ste kupovinom našeg proizvoda direktno podržali neku porodicu da ostane i stvara u nekom od ruralnih, planinski predjela Crne Gore, koji su inače veoma lijepi, ali znaju biti i teški za život.

Prijatno!

Menu